VOORZORG
- Zorg dat je goed uitgerust bent.
- Eet en drink goed van te voren.
- Geen alcohol 24 uur van te voren.
- Trek gemakkelijke kleding aan indien nodig voor de plaats waar de tattoo komt.
- Trek donkere kleding aan ivm mogelijke inktspetters.
- Denk aan je persoonlijke hygiëne en graag geen zware parfums gebruiken.
- Neem een snack mee bij een zit van 3 uur of langer. Getatoeëerd worden kost een hoop incasseringsvermogen en adrenaline. Je verliest hierdoor energie.
- Neem iets mee om jezelf te vermaken. Een praatje maken kan altijd maar een tatoeëerder moet zich ook kunnen focussen op het werk.
- Wees in het moment. Je mag iemand meenemen, maar vergeet niet dat er iemand aan het werk is en dat te veel (pratende) mensen storend kan zijn. Niet meer dan 1 persoon meenemen. We hebben meerdere tatoeëerders aan het werk en de ruimte is helaas niet groot genoeg voor veel mensen.
- Geen kinderen onder de 14 jaar toegestaan in de studio. Geen huisdieren toegestaan.
- Foto’s en video’s maken mag na het vragen van toestemming aan de tatoeëerder. De tatoeëerder bepaalt.
NAZORG
- Laat het plastic folie 2 uur op zitten. Niet langer dan 5 uur.
- Na het afhalen van het folie was je je tattoo met warm water en zeep. Elke zeep is goed, zorg dat je veel water gebruikt om alle vaseline en zeep af te spoelen. Antibacterieel zeep is niet speciaal nodig.
- Droog deppen met een schone handdoek.
- Laten drogen in de lucht de rest van de dag. Geen strakke of synthetische kleding er overheen. Indien je de tattoo moet bedekken, doe dat dan met katoenen kleding.
- Plak de tattoo niet meer af.
- Je mag je tattoo insmeren na het drogen.
- Wij adviseren onze eigen nazorg producten, want hier kunnen wij garantie op geven. Tevens hebben wij direct contact met de fabrikant indien er vragen zijn. Zelf verkopen wij de vegan Hustle Butter verzorgende crème. Bepanthen kan, maar dit raden wij niet aan. Wij hebben al een aantal klanten gehad die een allergische reactie kregen ondanks dat ze het eerder gebruikt hadden. Krijg je irritatie, rode, droge huid of huiduitslag stap dan over op een andere crème.
- Smeer 2 keer per dag voor 2 weken. Dit is een richtlijn, je mag ook vaker smeren of langer door blijven smeren.
- Vermijd de zon de eerste drie weken van de genezing. Gebruik daarna een zonnebrand factor 50.
- Het is altijd goed om je tattoo te blijven insmeren met een zonnebrandcrème bij blootstelling aan de zon. Vooral kleur tattoos.
- Vermijd de zonnebank de eerste drie weken van de genezing.
- Vermijd zwembaden, zee en overig zwemwater de eerste drie weken van de genezing.
- Vermijd sauna’s de eerste drie weken van de genezing.
SECOND SKIN PLEISTER
De second skin pleister kan ongeveer 5 dagen op de huid blijven zitten. Hoe lang de pleister blijft zitten, verschilt per persoon en is afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht dat uit je tattoo komt. Als er wondvocht onder je pleister komt te zitten, dan kan je het beste de pleister verwijderen. Als de randjes opkrullen dan adviseren wij de pleister te verwijderen.
- Verwijder de sticker onder stromend warm water. Hierdoor laat de lijm van de sticker los.
- Haal een hoekje van de pleister los.
- Trek/rol het hoekje in de richting van de pleister naar beneden.
- Trek/rol de pleister dan verder naar beneden, tegen de huid aan.
- Volg dan de normale nazorg instructie vanaf stap 2.
Kijk op onze Instagram onder de highlight ‘Second Skin’ voor een instructie voor het verwijderen van de pleister.
DE GENEZING
- De 1e week gaat je tattoo genezen en krijg je korstvorming. Dit gaat jeuken, niet krabben want dan kan je de inkt eruit trekken, insmeren helpt bij de jeuk. Nog steeds geen synthetische of wollen stof op de tattoo.
- De 2e week zijn de meeste korstjes er af en is je tattoo voorzien van een nieuwe dunne huidlaag.
- Na 4 tot 6 weken is de tattoo volledig genezen en indien nodig kan de tattoo worden bijgewerkt. Kom langs in de studio of mail een foto door zodat wij kunnen bepalen of het nodig is.
Neem na de 4 tot 6 weken contact op met de studio hiervoor. Bijwerken is gratis binnen 6 maanden na het zetten van de tattoo. Vanwege de wachttijd van een aantal maanden is het belangrijk om op tijd contact op te nemen om te laten bijwerken.
Bij vragen tijdens de genezing graag contact opnemen met de studio en stuur indien nodig gelijk een duidelijke foto mee van de tattoo.
Via email: novaarttattoo@gmail.com
Whatsapp: 0624882748
DISCLAIMER RISICO’S
Laat geen tatoeage zetten:
- op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan;
- op een litteken dat minder dan een jaar oud is;
- op een plek die minder dan zes weken geleden is getatoeëerd;
- op een plek waar minder dan drie maanden geleden een tatoeage is weggelaserd;
- op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen;
- als je onder invloed bent van alcohol of drugs;
- als je allergisch bent voor tatoeagematerialen of -inkt.
Daarnaast wordt het afgeraden om een tatoeage te laten zetten als één van de volgende situaties op jou van toepassing is:
- diabetes
- problemen met bloedstolling
- chronische huidziekte
- een verminderde afweer
- hart- en vaatafwijkingen
- zwangerschap of borstvoeding
Is één van deze situaties op jou van toepassing maar wil je toch een tatoeage laten zetten? Dan raden we je sterk aan om je plannen voor een tatoeage eerst met je behandelend arts te bespreken. Je arts heeft het beste zicht op de stabiliteit van je lichamelijke toestand (met of zonder het gebruik van medicatie). Hierdoor kan hij of zij het beste beoordelen wat de risico’s zijn wanneer je een tatoeage laat zetten. Lees daarnaast het advies hieronder door, hierin staat wat extra uitleg over de risico’s van een tatoeage in jouw situatie.
ADVIEZEN VOOR MENSEN MET DIABETES
- Zorg dat je hemoglobine A1c level en het algemene bloedglucosegehalte van je bloed onder controle zijn voordat je je laat tatoeëren. Hiermee verklein je de kans dat je tijdens en na het tatoeëren een wondinfectie of ontsteking oploopt. Om zeker van het juiste gehalte te zijn, kun je je het beste vlak voor het tatoeëren prikken.
- In het algemeen geldt: bespreek je plannen voor het zetten van een tatoeage eerst met je behandelend arts.
ADVIEZEN VOOR MENSEN MET EEN BLOEDSTOLLINGSZIEKTE EN MENSEN DIE ANTISTOLLINGSMIDDELEN GEBRUIKEN
- Wanneer je een bloedstollingsziekte hebt of antistollingsmiddelen gebruikt, kan je huid tijdens het tatoeëren sneller gaan bloeden en langer doorbloeden dan bij andere mensen. Om het risico op ernstige bloedingen zo klein mogelijk te maken, worden grote tatoeages afgeraden. Wil je toch een grote tatoeage, laat deze dan bij voorkeur in meerdere keren zetten.
- In het algemeen geldt: bespreek je plannen voor het zetten van een tatoeage eerst met je behandelend arts. Je arts kan namelijk het beste oordelen over de status van je bloedwaarden.
ADVIEZEN VOOR MENSEN MET EEN CHRONISCHE HUIDZIEKTE
- In het geval van een chronische huidziekte (zoals bijvoorbeeld psoriasis of sarcoidose in de huid), bestaat de kans dat je je huidklachten ook ontwikkelt op de plaats die je hebt laten tatoeëren. Dit heet het Koebner fenomeen. Om de kans hierop te verkleinen, wordt het afgeraden om een tatoeage te laten zetten op momenten dat je huidziekte erg actief is. En laat bij voorkeur ook geen tatoeage zetten op plekken waar je huidziekte vaak optreedt.
- Wanneer je ooit melanomen (huidkanker) hebt gehad, of dit in je familie voorkomt, wordt het afgeraden om een tatoeage te laten zetten. Op de getatoeëerde huid zijn nieuwe melanomen moeilijker in een vroeg stadium te ontdekken.
- In het algemeen geldt: bespreek je plannen voor het zetten van een tatoeage eerst met je behandelend arts.
ADVIEZEN VOOR MENSEN MET EEN AFWEERSTOORNIS OF MEDICIJNEN DIE HET AFWEERSYSTEEM KUNNEN VERZWAKKEN
- Ook als er veilig en hygiënisch wordt gewerkt, loop je bij het zetten van een tatoeage risico op infecties. Wanneer je een afweerstoornis hebt (hier valt ook leukemie onder) of medicijnen gebruikt die het afweersysteem kunnen verzwakken, is dit risico verhoogd. Bespreek je plannen voor het zetten van een tatoeage daarom altijd eerst met je behandelend arts.
ADVIEZEN VOOR MENSEN MET EEN HART- OF VAATZIEKTE
- Als je een hart- of vaatziekte hebt, bestaat het risico dat je door tatoeëren endocarditis (een infectie aan de binnenwand van het hart) oploopt. Vanwege dit risico wordt het afgeraden om een tatoeage te laten zetten wanneer je je hartaandoening niet optimaal onder controle hebt.
- In het algemeen geldt: bespreek je plannen voor het zetten van een tattoeage altijd eerst met je behandelend arts.
ADVIEZEN VOOR ZWANGEREN EN VROUWEN DIE BORSTVOEDING GEVEN
- Neem geen tatoeage als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Niet alle risico’s rondom het tatoeëren voor zwangere vrouwen zijn bekend. Mocht je bovendien als gevolg van de tatoeage een infectie oplopen, dan mag je bepaalde medicijnen ter bestrijding van de infectie niet gebruiken, vanwege het risico voor je (ongeboren) kind.
- De nazorg behandeling wordt gegeven aan het eind van je tattoo.
- De tattoo wordt op de dag zelf afgerekend.