Als je iets wilt, moet je het zelf regelen. Zelf vragen of voor sparen. Er in ieder geval zelf voor werken. Ik werk vanaf mijn 15e en alle doelen die ik wilde behalen in het leven, daar heb ik zelf voor gewerkt om te behalen.  Ik weet niet beter. Maar ik ben niet eens zo oud en ik merk dat tijden veranderd zijn.

Ik weet niet eens of ik het heb meegekregen in mijn opvoeding of gewoon zelf zo heb ervaren. Het is namelijk toch super voor de hand liggend? Als je bij een bedrijf wilt werken dan stuur je een sollicitatiebrief en een cv en als je op gesprek komt dan kom je in je beste outfit jezelf verkopen.

Nu ik een eigen zaak heb merk ik dat ik aan de andere kant van de tafel zit. Mensen willen wat van mij hebben. Maar over de manier waarop dat gaat, daar ben ik elke keer weer zo verbaasd over. Ik ben vanaf jongs af aan al bezig met de invulling van mijn eigen zaak. Overal waar ik heb gewerkt deed ik ervaringen op. Vaak over hoe ik het later niet in mijn eigen zaak zou doen. Van bar werk tot winkel werk naar kantoor werk.  Stages, part time en full time, ik heb vanalles gedaan. Altijd met 100% inzet, want je zit er toch. Je moet toch aan het werk dus waarom niet gewoon alles geven wat je hebt. Dan kom je er gelijk achter wat je in huis hebt. Dan kom je er ook achter hoe snel andere mensen je niet mogen want naast jou lijkt het alsof zij de hele dag niets doen.  Dan kom je er achter hoe het is om buiten gesloten te worden in de pauzes op die 9:00 – 17:00 uur kantoorbaan waarvan je weet dat je over een paar maanden toch weg bent en die mensen daar hun hele leven zullen blijven werken. Lekker boeie.  Ik heb daaruit geleerd wat voor sfeer en gevoel ik wil neerzeten in mijn zaak. En hoe ik mensen wil behandelen. In alle negatieve ervaringen die je meemaakt zit een les. Hier kwam ik al vrij jong achter want op kantoor gepest worden was niet de eerste keer. Vroeger was het nog ”waarom ik” en ”ik wil niet anders zijn”, tot nu, waar mensen graag met jou vriendjes willen zijn en iets van je moeten.

Maar ik ben niet geboren op deze plek in mijn leven en het is mij ook niet gegeven. Daarom verbaasd het mij zo dat mensen wel verwachten dat ik hen gewoon iets ga geven.

Ik open de zaak en sta even alleen, de deur staat open. Er komt een jongeman aangelopen met een sigaret in z’n hand, en al rokend in mijn deuropening vraagt hij of wij nog tatoeerders zoeken. Ik zeg ja, ben jij een tatoeerder? Nee ik vraag het voor een vriend, tuurlijk ben ik tatoeerder, zegt hij. Wtf denk ik.. Hij vraagt of hij hier kan zitten af en toe als ie iemand wilt tatoeeren. En ik probeer vriendelijk een antwoord te zoeken om aan te geven dat ie niet goed bij z’n hoofd is.

De eerste indruk die je maakt als je iets wilt van een ander is zo belangrijk. De moeite die je op dat moment doet is een reflectie van hoe je bij mij aan het werk bent als ik je aanneem, vind ik. Ik heb een bedrijf waar jij wilt werken, hoe anders is dat dan een sollicitatiegesprek?

Zo vroeg een vriendin van een jongen of hij mocht werken bij ons als leerling in ruil voor tekeningen maken en schoonmaken. Maar wat voor tatoeerder ben ik als ik zelf niet voor mijn klanten ontwerp? En als je ook even maar alleen de website of social media opent dan zie je dat ik een shopmanager heb die alles doet wat ik niet doe. Jij wilt kennis van mij maar wat kan je bieden waar ik werkelijk iets aan heb?

Een vrouw vroeg voor een meisje die haar huis huurde of ik haar tekeningen wilde inzien want ze wilt graag tatoeerder worden. Zo denken anderen dat een instagram portfolio zonder motivatie of een stukje over jezelf vertellen  voldoende is om aangenomen te worden.  Of een beetje anders maar van hetzelfde niveau, of ik binnen 3 dagen 4 ontwerpen wilde maken voor t-shirts want hij vond mijn stijl wel cool. Mijn antwoord waren twee traanlachende emoticons. Maar mijn echte antwoord was natuurlijk:

Als je wat van mij wilt is het handig als je eerst verteld hoe de hell je bent. Wie ben jij en voor welk bedrijf moet ik dat gaan ontwerpen. Wat is jullie core business en afzetgebied. Wat is jullie afname en omzet, wat verdien ik er aan? Vraag anders eerst hoelang ik met een ontwerp bezig ben, want dat is minimaal 5 uur. Dat maal 4 designs is 20 uur werk,in 3 dagen? En dan zal ik de ontwerpen van mijn tattoo klanten wel voor je uitstellen, die wachten pas 4 maanden op hun afspraak. Ik doe het graag voor je hoor onbekende jongeman. Voor niets toch want ik las geen vergoeding in je mail. 20 uur maal mijn tarief van 150 per uur is toch geen geld. Ik hoop dat je heel veel verkoopt en goed van mijn harde werk zult verdienen. 

Want ik heb er noooit aan gedacht om ook zelf shirts te laten drukken en te verkopen in mijn eigen zaak.

Als je wat van mij wilt, vertel mij dan wat ik er voor terug krijg. Van eenzijdige ruil is niemand groot geworden.

Vragen kan altijd, maar het gaat niet om wat jij wilt van een ander, maar wat je die ander kan bieden in ruil. En dan natuurlijk iets waar die ander wat aan heeft want anders is het geen eerlijke ruil.  Het is gewoon een kwestie van alles er aan doen om te zorgen dat je krijgt wat je wilt. Om dit te bepalen zul je een beetje onderzoek moeten doen in de andere partij. Maar daar gaat het mis, want tegenwoordig denken mensen voornamelijk alleen aan henzelf en kunnen ze zich niet verplaatsen in hoe hun vraag overkomt op de ander.

Ben ik te hard? Vast, maar uit moeijke en/of negatieve ervaringen haal je de beste lessen.

You’re welcome.